modern family house in Greek tradition


Thalassa

seaside views and shade made possible by big balconies

For a plot in an olive grove with a view over the Aegean sea, we got asked to design our very first house. The location just asked for big windows and views to the sea, while the local climate demanded small windows and shading. We solved this conflict by interlocking two volumes and embracing them by big curved balconies, creating a contemporary take on the classic Greek familyhouse and providing shade as well as views.

 

Lagado_architects_private_house_villa_Greece_Greek_mediterranean_house_design_young_isometric2

Two volumes are interlocked and embraced by big curved balconies creating a contemporary take on the classic Greek familyhouse and providing shade as well as views.

Lagado_architects_private_house_villa_Greece_Greek_mediterranean_house_design_young_isometric1

With typical gestures such as a slightly pitched roof and a stone clad shifted mass, we used the vernacular architecture of the region and fulfilled local building code requirements. The interior layout is designed with the orientation towards the sun and the prevailing wind direction in mind.

Lagado_architects_private_house_villa_Greece_Greek_mediterranean_house_design_young_plans

 

Lagado_architects_private_house_villa_Greece_Greek_mediterranean_house_design_young_section

A guesthouse is incorporated on the ground floor, as well as an atelier for painting, with direct access to the garden and plenty of northern light coming in. On the first floor, a big window in the stairwell lights up the interior from the west and reveals the beautiful scenery of the site opposite the sea. The living room and kitchen blend into each other through an arched opening, creating a layered, spatial interior. Following local wisdom, all bathrooms and utility rooms are situated in the north, in order to stay cool and fresh.

 

 

Upstairs, the main bedrooms have big windows opening to the sea in the east and smaller windows on the hot south facade. The oversized hallway on the top floor acts as a big breezy playing room on a hot day when the bedrooms get too warm. An extra kitchen will be installed in this corridor to service the main balcony. Built in cupboards free the rooms of loose closets and give the floorplan a simple layout.

 

 

typology family house with atelier and guesthouse
commissioned private
design LAGADO architects, 2011-2015
realisation self built by client as main contractor, 2014-2016
location Greece
photography LAGADO architects
publications Grote Rotterdamse Kunstkalender 2016