WorkHome – Playhome

A fun house for living, working and having guests.
Even if it happens all at once.

The stairs are manifested in the livingroom in a bold sculptural gesture - Photo by Rubén Dario Kleimeer

The aim for the interior design of this typical Dutch townhouse in the center of Rotterdam was to give this new build a similar outspoken character as usually found in renovation projects.

The typical layout is upgraded with sliding doors and an open loft style top floor, enhancing the spatial quality of the house. The standard stairs are transformed into a vertical sculpture. The textured materialisation and bold colourscheme add character and warmth to the sharp division between materials and geometric shapes.

 

PLAT 75
3. Roofterrace – 2. Play / Guest room with bathroom, pantry, technical room and workspace – 1. Bedroom, bathroom and bedroom – 0. Hall, kitchen, living room and garden

 

The garden is treated as the main asset of the house and the ground floor is designed for a view into this garden. Warm orange and pink tones in the livingroom complement the green of the garden and the blue scoria brick terrace.

1-LAGADO-architects-workhome-playhome-Rotterdam-interior-garden-living-orange-ligne-roset-valchromat-by Ruben Dario Kleimeer
The living room and garden are conceived as one continuous space whith outspoken colours and textured surfaces – Photo by Rubén Dario Kleimeer

 

 

 

One wall cabinet organises the livingroom and kitchen – Photo by Rubén Dario Kleimeer

 

The blue and orange terrazzo tiles and bright pink sliding doors tie the blue kitchen cabinets back to the livingroom.
The dedicated space for plants in the bar at the kitchen window and on top of the cabinets pulls the garden even further into the house.

3-Lagado-architects-workhome-playhome-Rotterdam-interior-blue-orange-terrazzo-pink-sliding-door-kitchen-blue-valchromat-by Ruben Dario Kleimeer
3,25 m ceiling high sliding doors enhance the spatial quality of the hall and kitchen, merging both into one space – Photo by Rubén Dario Kleimeer

 

 

Complementing colours and textures, sharp divisions between materials and geometric shapes give this interior for a family home character and various atmospheres.

 

Lagado-architects-workhome-noordereiland-interior-multiplex-birch-purple-valchromat-blue-curtain
Vivid but relaxing surfaces in the bedroom define the space

 

 

The blue staircase links all the rooms of the house together and provides sneak peaks into each floor through triangular windows.

 

 

6-Lagado-architects-workhome-playhome-Rotterdam-interior-blue-stair-bathroom-green-tiles-pink-bamboo-by Ruben Dario Kleimeer
The top floor is an open loft space, with a small batroom and pantry, making it ideal for multiple uses, such as having guests, working, playing music or as game room.

 

LAGADO-architects-worhome-playhome-colourful-interior-colourblocking-valchromat-tiles-terrazzo-triangles

LAGADO-architects-workhome-playhome-exterior-by-Ruben-Dario-Kleimeer
The house is part of an ensemble with small individual gardens that connect to a central shared garden – Photo by Rubén Dario Kleimeer

 

typology residential interior, 135 m2
commissioned private, 2016
realisation 2019
design interior design, built in furniture, sliding doors and garden design
built DIY, besides:
cabinets built by HuisHout
sliding doors built by Elmer Koopmans
location Rotterdam
photography Rubén Dario Kleimeer, LAGADO architects